Портрет: С.Райт Милс (1916-1962)
Иван Евтимов, 23.07.2004


Милс (C. Wright Mills) е роден на 26 август 1916 г. в Яко, Тексас. Той произхожда от типично средно буржоазно семейство. Баща му е бил застрахователен агент, а майка му домакиня. Милс следва в Университета на Тексас и завършва през 1939 г. като взема едновременно и бакалавърска, и магистърска степени. Той е бил необикновено надарен студент и още по време на следването си започва да публикува статии в две от най-големите социологически списания. Защитава докторат в университета на Уискинсън и започва работа в университета на Мериланд, но по-голяма част от неговата кариера, чак до смъртта му, преминава в Колумбийския университет.

Милс е бил бързащ човек. Когато умира след четвърти сърдечен удар на четиридесет и пет години, Милс вече е направил множество важни приноси в социологията.

Милс е бил изключително войнствен и във война с всички и всичко. Той е водил бурен личен живот с много любовни афери, три брака и дете от всеки брак. Той също има и бурен професионален живот. В Уискинсън Милс успява да се скара с много от професорите. В ранните си есета той се заема с критика на водещия теоретик в Уискинсън, Хауард Бекер и го нарича "истински глупак". Общо взето, "в науката се е държал като тексаски каубой, който язди и стреля" (Ханс Герт). Като професор в Колумбийския университет, Милс е изолиран и отчужден от своите колеги.

Милс е бил аутсайдер и той го е съзнавал. "Аз съм аутсайдер и то не само регионално, а и много по-дълбоко и за добро." В книгата си "Социологическото въображение" той отправя предизвикателства не само към водещия теоретик тогава Талкот Парсънс, но и към водещия методолог Паул Лазарсфелд, който също е бил колега на Милс.

Милс не е бил в конфликт само с хората, а и с американското общество и го подлага на сериозна критика. Но когато Милс посещава Съветския съюз, където го величаят като най-големия критик на американския империализъм, той използва случая, за да отправи критики и към съветската система, осъждайки цензурата. На празненството в негова чест той вдига следния тост:"За деня, в който събраните съчинения на Леон Троцки бъдат публикувани в Съветския съюз!"

Милс умира на 20 март 1962 г. в Ню Йорк след трети инфаркт, едва на 46 години.

Автор: доц. Иван Евтимов

Литература:
1. Фотев Г., Извори на социологията, Стара Загора, 1998 г.
2. Стивънсън Л., Седем теории за човешката същност, София, 1994 г.
3. Ritzer G., Contemporary Sociological Theory, New York, 1988
4. Encarta Encyclopedia, http:/emcarta.msn.com


(C) 1999-2017 VS Corporation Ltd. | ТЕМИ | РЕЗУЛТАТИ | БИБЛИОТЕКА | АБОНАМЕНТ | ^ |
Информацията на този сайт е защитена от Закона за авторското право и сродните му права. Разпространяването й под каквато и да е форма, с каквато и да е цел и в каквато и да е медия, носител или компютърна среда може да стане само с предварителното съгласие на екипа.