Кого избраха за президент в Интернет?
Венцислав Джамбазов, 23.11.2001


Отново ще стане дума за отминалите президентски избори. Темата сякаш е вече изтъркана, а и страстите се поуталожиха, но именно сега идва времето за анализи и обобщения. А за нас, потребителите на Интернет, е интересно да узнаем кого избрахме ние в тази оспорвана надпревара.

От 28.10.2001 - 12.11.2001 на сайта на Българско Интернет Проучване се проведе анкета с потребителите на Интернет за кого те биха гласували на предстоящите избори. Резултатите категорично посочиха победа за Петър Стоянов и трето място за Георги Първанов. Самите резултати от първия тур на изборите, обаче, нямаха нищо общо с това. (Едно уточнение - проучването и настоящия материал визират конкретно първия тур и събитията около него.)

Актуален е въпроса - защо се получи тази голяма разлика между резултатите в Интернет и тези от реалния вот. Правилно ли е да се твърди, че в Интернет Петър Стоянов бе избран за президент или в проучването е допусната грешка? Обяснение може да се търси при съпостака на резултатите от мрежата с тези от други аналогични проучвания във и извън Интернет.

Българско
Интернет
Проучване
Election.bg Алфа
Рисърч
НЦИОМ Галъп реален
вот
Стоянов - Куцкова 45,1% 49,6% 38% 47,56% 39,8% 34.9%
Бонев - Железчев 23,1% 23,1% 15% 23,86% 11,1% 19.2%
Първанов - Марин 11,2% 19,4% 18% 20,16% 15,2% 36.3%
Заб.: При част от проучванията е включен и процента хора, които няма да гласуват, докато резултатите от останалите са претеглени. Цифрите от таблицата не трябва да се съпоставят директно, а едниствено като логика на подреждането и съотношението.

Резултатие на Election.bg (отново гласуване в Интернет) са много близки до тези от Българско Интернет Проучване. Същата е и логиката на резултатите от социологическите проучвания на агенциите извън мрежата. Интересно е, че за първи път наблюдахме толкова голяма разлика между прогнозите и истинския вот. Предварителен сигнал за тази тенденция бяха последните парламентарни избори.

Очертава се изводът, че разликите са свързани с нестабилността на политическата ситуация в страната. Но в крайна сметка работата на социолозите е именно това - да прогнозират, отчитайки всички фактори и тенденции. Само че този път дори те бяха изненадани от динамиката в обществените настроения.

Ако се върнем на темата за избора в Интернет сякаш нещата са по-ясни. В анкетата на Българско Интернет Проучване са взели участие активните Интернет потребители в България. Техният профил отдавна е уточнен както от проучванията на същия сайт, така и от други, независими от него. Потребителите на Интернет в България са предимно млади хора, с високо образование и доходи, а всички поучвания показват, че именно това е основния електорат на Петър Стоянов (защо е така е тема за друг анализ). И нищо чудно, че в Интернет именно той пелчли първия тур на (да ги наречем) "виртуалните" избори.


Президентски Избори 2001
данни от изследването


(C) 1999-2017 VS Corporation Ltd. | ТЕМИ | РЕЗУЛТАТИ | БИБЛИОТЕКА | АБОНАМЕНТ | ^ |
Информацията на този сайт е защитена от Закона за авторското право и сродните му права. Разпространяването й под каквато и да е форма, с каквато и да е цел и в каквато и да е медия, носител или компютърна среда може да стане само с предварителното съгласие на екипа.